fbpx
  • Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
Войти
Регистрация


Вчені пояснили, чому не падає Пізанська вежа

  • Четверг, 10 мая 2018 14:57
Група фахівців під керівництвом професора Камілло Нуті з університету Рома Тре заявила про розкриття секрету стійкості легендарної Пізанської вежі. Відмітимо, 58-метрова Пізанська вежа відхилилася на п’ять градусів, що призвело до зміщення на більш ніж на п’ять метрів. Однак незважаючи на це, вежа пережила як

мінімум чотири потужні землетруси з 1280 року.

«Значна висота і жорсткість вежі разом з м’якістю ґрунту в її основі змушують вібраційні характеристики споруди значно змінюватися таким чином, що вежа не вступає в резонанс з землею під час землетрусу. Це – ключ до розуміння її живучості», — вважають італійські дослідники.

В результаті аналізу наявної сейсмічної, геотехнічної і будівельної інформації фахівці з університету Рома Тре заключили, що стійкість вежі пояснюється ефектами, пов’язаними з динамічною взаємодією «споруда-ґрунт ».

«Іронія полягає в тому, що тому же ґрунту, який викликав нахил і нестійкість вежі і ледь не викликав її обвалення, можна дякувати за те, що він допоміг їй витримати ці сейсмічні події», — зазначив співавтор дослідницького проекту професор Георг Мілонакіс.

 


Последнее новости

Мы используем файлы cookie для улучшения нашего веб-сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы даете согласие на использование файлов cookie. More details…