fbpx
  • Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
Войти
Регистрация


Що таке пасивна агресія, як її розпізнати та протистояти

  • Понедельник, 30 октября 2023 19:27
Головна / Натхнення / Психологія 31 Жовтня / 2023 316 10
0 32 32" version="1.1" role="img" aria-labelledby="at-svg-facebook-1">Facebook Telegram Twitter Автор: Юлія Маєвська Що називають пасивною агресією Як проявляється пасивна агресія Способи захиститися від пасивної агресії Що як пасивний агресор — ти сама? Що почитати

Емпатична і чутлива людина моментально розпізнає пасивну агресію. Знаю по собі, що відчуття не з приємних. Приховані образи, непрямі обвинувачення та пригадування одного разу сказаного за будь-якої зручної нагоди — все це очевидні ознаки пасивної агресії. На жаль, подібна поведінка трапляється досить часто у стосунках між партнерами, друзями або колегами. Таких людей ще називають токсичними й, треба сказати, не просто так. Як визначити пасивну агресію і захиститися від неї, розповідаю далі в тексті.

Час читання: 3 хвилини та батат фрі з пармезаном ????

статья доступна на русском языке

Що називають пасивною агресією

Що називають пасивною агресією

Пряма агресія виражається через злість, крик, у деяких випадках, фізичне насильство, тобто, відкрито. З цим усе зрозуміло. За пасивної агресії негативні емоції проявляються не безпосередньо, а в прихованій, завуальованій формі. Часто це буває складно визначити: начебто все гаразд, але є відчуття, що щось відбувається. Від цього виникає сильний дискомфорт у спілкуванні з такою людиною. Ти б назвала її токсичною, що в принципі правильно.

Дізнайся:Хто такий аб’юзер та як його розпізнати

Як проявляється пасивна агресія

Як проявляється пасивна агресія

Є кілька поширених ознак подібної поведінки, наприклад:

Пасивно-агресивна людина часто ображає нібито “випадково”, але насправді, це можливість тебе зачепити.Людина не йде на конфлікт відкрито. Вона ніколи не зізнається в тому, що їй щось не подобається, але стане непрямо на це натякати. Наприклад, у розмові, що звучить як докір і явно видає її приховану образу.Пасивний агресор тримає свої почуття в собі й достукатися до них буде дуже складно.Він часто відмовчується в той час, поки ти мучишся в спробах зрозуміти, що зробила не так.Така людина спробує вивести тебе з рівноваги, а потім поверне все так, що ти опинишся винною.Він завжди налаштований негативно і виглядає похмурою. Хороший приклад: у колективі всі спілкуються і сміються, але один похмуро сидить у кутку, вважаючи всіх навколо негідними на його участь і увагу.Пасивний агресор зазвичай настільки впертий, що всіх навколо це просто не може не дратувати.

Загалом, якщо хтось поруч із тобою постійно ображається, відмовчується, морозиться від тебе і говорить із сарказмом, то, найімовірніше, це пасивний агресор. Не варто одразу нападати на нього зі звинуваченнями, але й терпіти таку поведінку не потрібно. Спочатку краще спробувати розібратися, чим вона викликана: певною ситуацією, особистим вибором людини чи все ж таки вихованням, а виходячи з цього, навчитися їй протистояти.

Дізнайся:Що таке гештальт і як його закрити

Способи захиститися від пасивної агресії

Способи захиститися від пасивної агресії

Характерна риса таких людей — заперечення всього, що їм закидають. Вчиняй розумніше і зроби крок назад, даючи людині час про все подумати та розібратися в собі. Тільки потім спробуй їй допомогти. Як? Простою і чесною розмовою. Вислови свої здогадки з приводу причини його агресії та опиши, що у зв’язку з цим відчуваєш. Якщо пасивний агресор звично все заперечує, то погодься, але ненав’язливо розвивай тему. У деяких випадках можна перепрошувати та запитати, що могло б поліпшити ситуацію, але постійні піддавки теж ні до чого не приводять. Намагайтеся разом повільно і методично прояснити ситуацію. Головне, не дій його ж методами — це тільки розлютить агресора. Говори про все прямо, чесно, такий підхід вибиває з рівноваги будь-кого, навіть найстійкішого. Обов’язково поясни, чому ця поведінка для тебе неприйнятна, і запропонуй компромісний варіант стосунків, у якому всім буде відносно комфортно і вільно.

Шукай EVA Blog в Instagram

Що як пасивний агресор — ти сама?

Що якщо пасивний агресор — ти сама?

Визнавати це неприємно, але необхідно. Це стане першим кроком до самопізнання, а після знадобиться робота над собою. Лови корисні поради:

злися, якщо тобі хочеться, не збирай у собі негативні емоції, але роби це доречно;коли тобі прикро — говори про це одразу і прямо;звертай увагу на свою реакцію на оточуючих і різні життєві ситуації;навчися боротися зі своєю недовірливістю;вчися розуміти та правильно висловлювати свої емоції;наберися терпіння і дай собі час, щоб відчути зміни.

Дізнайся:Уникаючий тип прив’язаності: як зрозуміти, що це про тебе

Що почитати

Що почитати

Наостанок, порекомендую книжки, які допоможуть краще зрозуміти себе:

Геть із голови. Як зупинити спіралі токсичних думок, Дженні Аллен;Гнів. Як опанувати негативні емоції, Гері Чепмен;Якщо він такий чудовий, чому мені так погано? Як розпізнати й подолати аб’юз, Ейвері Ніл.

Розпізнати пасивну агресію нелегко, а впоратися з нею ще складніше, але немає нічого неможливого. Терплячий методичний підхід допоможе знайти компроміс, який влаштує обох. Те ж саме стосується і тебе: працюй над собою, читай корисну літературу, щоб стати кращою і позбутися тяготи поганої поведінки. Удачі.

Більше порад для саморозвитку:

Особисті кордони: вибудовуємо та відстоюємоЯк навчитися говорити «ні» і не відчувати докорів сумління9 книг, які допоможуть краще пізнати себе

Джерело всіх зображень: pexels.com


Последнее новости

Мы используем файлы cookie для улучшения нашего веб-сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы даете согласие на использование файлов cookie. More details…