fbpx
  • Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
Войти
Регистрация


13 книг для батьків, які треба прочитати перед народженням дитини

  • Вторник, 31 октября 2023 09:00
Головна / Материнство / Вагітність та пологи / Виховання і розвиток 1 Листопада / 2023 238 40
дитина, корисні порад')">Facebook Telegram Twitter Автор: Світлана Проскура Книги для вагітних Книги про новонароджених та малюків Дитяча психологія Важливі книги для розумних батьків

Коли народжується дитина, корисні поради, як за нею доглядати, як виховувати та виростити щасливою людиною, на жаль, не завантажуються одразу в пам’ять. Усьому доводиться вчитись поступово, і часто в умовах емоційного стресу. Тож чому б не почати поступово прокачувати свої знання?

Час читання: 4 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

У цій статті підготувала добірку важливих книг для майбутніх мам та тат. В них будуть корисні поради для вагітних про протікання цього періоду та особливості догляду за новонародженими, література з дитячої психології та тонкощі побудови гармонійних стосунків між дитиною та батьками.

Корисні книги для батьків

Книги для вагітних

Відсутність розуміння, що відбувається з тілом під час вагітності, для багатьох майбутніх мам стає джерелом хвилювань та тривог. Тож аби розібратися в тонкощах цього стану, етапах розвитку дитини та поняттях, які можеш почути від лікаря, пропоную вибрати одну з наступних книг.

«9 місяців щастя» Олена Березовська

«9 місяців щастя» Олена Березовська

У цій книзі для вагітних лікарка-гінекологиня розглядає всі етапи, від планування дитини до післяпологового періоду. Дізнайся, які є особливості процесу запліднення, як зрозуміти, що воно пройшло успішно, і ти скоро станеш мамою. У окремих розділах зібрана інформація, як вагітність впливає на стан різних систем організму, що є нормою, а які симптоми потребують консультації у спеціаліста.

Книга стане підказкою для майбутніх мам, які аналізи є необхідними, а які не є обов’язковими, та що робити, якщо у вас з дитиною резус-конфлікт. Також авторка розповість, чому стаються викидні та кровотечі, які бувають ускладнення під час вагітності. Особливості проходження пологів також у фокусі уваги: положення плоду, варіанти знеболювання, кесарів розтин. Книга для вагітних «9 місяців щастя» допоможе краще розуміти свій організм, можливі ризики та необхідні дії.

«Ваша вагітність. Практичний довідник від зачаття до народження» Вільям і Марта Сірзи

«Ваша вагітність» Вільям і Марта Сірзи

Книга для вагітних від американських авторів. Вільям і Марта Сірзи розглядають як фізіологічні зміни мами та майбутньої дитини, так і соціальні аспекти: як проінформувати по своє положення на роботі, чи можна продовжувати заняття спортом, як вирушити у подорож. З книги дізнаєшся більше про генетичні тести та дослідження, а також як підготуватися до пологів.

Кожен розділ – це окремий місяць вагітності. Але автори не кидають і на “десятому” місяці, коли дитина вже народилась, але так потребує маминої уваги. Роз’яснюють, як впоратись зі своїми страхами та післяпологовою депресією.

Цікаво на тему: Як повідомити про вагітність: добірка оригінальних ідей

«Я вагітна. Що далі?» Ольга Бєлоконь

«Я вагітна. Що далі?» Ольга Бєлоконь

Акушер-гінеколог та блогерка з аудиторією близько трьох мільйонів читачів у своїй книзі розглядає, які рекомендації під час вагітності є необхідним мінімумом з доведеною ефективністю, а які призначення – вплив лікарських міфів. Ольга ділиться досвідом з питань, з якими часто зіштовхувалась в роботі з пацієнтками:

як оцінити, чи все добре з розвитком дитини;тести та скринінги здоров’я як мами, так і майбутньої дитини;які особливості харчування та вживання вітамінів для вагітних;як інфекції та захворювання під час виношування впливають на розвиток плоду;чи можна залишати активність у подорожах, спорті та сексі;проблеми та складнощі під час вагітності, наприклад токсикоз, анемія, кров’янисті виділення.

Книги для вагітних корисно прочитати й майбутнім татам, адже підтримка партнера теж є вагомим фактором спокійного й щасливого очікування поповнення у родині.
Клуб Щаслива мама інстаграм

Книги про новонароджених та малюків

Сон, грудне вигодовування, здоров’я та особливості розвитку дитини – теми, які також викликають чимало запитань у майбутніх мам і тат. Ці сфери тісно пов’язані, тому мають відчутний вплив одна на одну. Добірку корисної літератури про новонароджених та малюків продовжу виданнями, які допоможуть краще зрозуміти їх фізіологічні потреби.

«Вчимося годувати грудьми» Зореслава Городенчук, Ольга Шлемкевич

«Вчимося годувати грудьми» Зореслава Городенчук, Ольга Шлемкевич

Налагодити грудне вигодовування – один з ключових етапів формування режиму дитини. І хоч здається, що процес має відбуватись максимально сам собою, але на практиці з’являється багато нюансів. Як правильно прикладати дитину, які методики існують? Як зрозуміти, що малюк наїдається? Що робити, якщо треба від’їхати на певний час, як правильно зцідитися та зберігати молоко? Окрім того, у цій книзі про материнство розглядаються тонкощі введення прикорму та особливості закінчення грудного вигодовування.

Цікаво на тему:Навіщо потрібен і як вибрати крем для сосків

«Правила розвитку мозку дитини» Джон Медіна

«Правила розвитку мозку дитини» Джон Медіна

Важлива книга, що допоможе більше дізнатися про фізіологічні аспекти розвитку мозку дитини від періоду вагітності до п’яти років. Рекомендувати її можна і для вже вагітних, і тих, хто тільки думає про перспективу батьківства. Автор розглядає не лише як виростити розумну дитину, а і як сприяти тому, щоб вона була емоційно відкритою та щасливою. Чи можна вплинути на формування мозку? Дійсно необхідні “розвивашки”, чи звичайне спілкування вже саме по собі є навчанням? Як правильно обладнати дитячу та чи дозволяти малечі дивитись телевізор? Як емоції пов’язані з логікою? Невже щастя закладається генетично? Чому нормально, що діти можуть брехати та не слухатись? Корисна книга від біолога-еволюціоніста про те, де розмежування впливу генетичних даних та набутого виховання.

«Здоров’я дитини і здоровий глузд її родичів» Євгеній Комаровський

«Здоров'я дитини і здоровий глузд її родичів» Євгеній Комаровський

Популярний український автор контенту для молодих мам створив своєрідну енциклопедію дій у безлічі повсякденних ситуацій. Тут знайдеш не лише розділ про новонароджених та рекомендації щодо купання, харчування та особливостей сну. Комаровський ділиться своїм поглядом на роль різних членів родини та вибудовування  способу життя (дитсадок, режим дня, примхи, щеплення тощо). І звісно, цілий блок про особливості хвороб, з корисними порадами для новоспечених батьків, як діяти.

«Таємниці мами, що добре спить. Про сон, годування і спілкування з малюком» Трейсі Хогг, Мелінда Блау

«Таємниці мами, що добре спить» Трейсі Хогг, Мелінда Блау

Як побудувати режим дня дитини, щоб полегшити процес засинання та годування? Які техніки для цього є? Ця книга про материнство багата на корисні поради щодо цих питань. З неї дізнаєшся про ритуали, що допоможуть навчити дитину засинати, та алгоритм дій, коли режим збивається. І найважливіше для розумних батьків, як взагалі вибудовувати комунікацію з малюком з перших місяців його життя та налагодити емоційний контакт.

Цікаво на тему:Що потрібно знати про пізню вагітність

Дитяча психологія

Книги з дитячої психології – ще один напрямок, який можна читати вже на етапі планування вагітності. Для майбутніх мам та татусів важливо розібратися з психологічними аспектами виховання дітей до того, як побутові турботи відберуть ресурс на це. Корисно вміти нагадати собі, що дитина вередує не через бажання позлити, а через відсутність навички психологічної саморегуляції.

«Цілуйте мене міцно» Карлос Гонсалес

«Цілуйте мене міцно» Карлос Гонсалес

В цій книзі з психології акцент на тому, що прив’язаність між дитиною та батьками – найважливіша запорука її впевненості у собі та довіри до світу.  Іспанський автор наголошує, що важливо вибудовувати емоційний та фізичний контакт, а не дресувати гарну поведінку.  Є корисні поради, як правильно хвалити та вчити відповідальності за наслідки своїх дій. Гонсалес пояснює, чому малеча так любить бути на руках, і нервує, коли батьки далеко, як правильно вибудовувати самостійність у дитини. Автор розглядає також теорії виховання, з якими не згоден. Можливо, для тебе це стане гарним способом почути альтернативну думку. Головна ж ідея, яка проходить крізь всі сторінки: “Важливіше любити, ніж виховувати”.

«Самостійна дитина. Як навчити дітей упорядковувати власне життя» Вільям Стіксрад, Нед Джонсон

«Самостійна дитина. Як навчити дітей упорядковувати власне життя» Вільям Стіксрад, Нед Джонсон

Ще одна книга про материнство та виховання, в якій розглядається, що побудова стосунків важливіша за формальне дотримання правил, але вже більше в ракурсі дітей-школярів. Які дії підтримають самостійність, а які навпаки, можуть закінчитись синдромом набутої безпомічності? В яких випадках не варто надто тиснути на дитину? Ця книга містить корисні поради щодо таких особливостей, як синдром дефіциту уваги, гіперактивність, розлади аутичного спектра. До речі, під час читання книги можете і за собою помітити деякі цікаві реакції.

«Як говорити, щоб діти нас слухали. Як слухати, щоб діти з нами говорили» Адель Фабер, Елейн Мазліш

«Як говорити, щоб діти нас слухали» Адель Фабер, Елейн Мазліш

Уміння правильно, в потрібній формі доносити свою думку – важлива навичка для розумних батьків. Бо саме їх наслідуватимуть малюки під час дорослішання. Тож ця книга з дитячої психології містить багато тонкощів, як покращити якість спілкування в родині. З нею вам легше допомогти дитині опанувати власні почуття, навчитись співпраці та самостійності.  Звісно, не обійдеться без похвал та покарань, але в безпечній та екологічній формі.

Цікаво на тему:Як допомогти дитині перестати соромитися

Важливі книги для розумних батьків

Діти найбільше вчаться, коли спостерігають за батьками. Тож не розраховуй, що слова з книг про материнство спрацюють ефективніше, ніж дія власного прикладу. А для цього варто пропрацювати себе і свої травми. Бо як ти навчиш розуміти почуття дитину, якщо не вмієш цього сама?

«Батьки 24/7. Як зберегти здоровий глузд» Марія Малихіна

«Батьки 24/7. Як зберегти здоровий глузд» Марія Малихіна

Авторка – психологиня, яка переносить фокус уваги з дитини на батьків. Адже їх життя безповоротно змінюється після появи заповітних двох смужок на тесті. Марія розмірковує про емоції батьків та життя у світі “ідеальних інстаграмних мам”. Як формується уявлення про роль мами й тата, навіщо взагалі дитині батьки? Книга містить корисні поради, де брати ресурс, коли емоції на нулі, як вибудовувати стосунки з бабусями та дідусями, до чого готуватися в перші місяці життя дитини, та що врахувати, якщо дітей двоє та більше.

«Важливо, щоб ваші батьки прочитали цю книжку» Філіпа Перрі

«Важливо, щоб ваші батьки прочитали цю книжку» Філіпа Перрі

Ця книга про дитячо-батьківську психологію допомагає розібратися, як загальна атмосфера в родині та манера спілкування впливає на подальше життя. Який спадок отримуємо від батьків та як це впливає на наших дітей? Чому часом ми самі створюємо умови, щоб малеча дратувала? Почуття і вміння дорослих їх витримувати, типи прив’язаності, особливості формування гармонійної психологічної атмосфери вдома – ось лише частина тем, які розглядає авторка цієї корисної літератури.

Виховання дітей – двосторонній процес, в якому дорослі теж змінюються. Тож важливо розібратися, як це відбувається, краще зрозуміти себе, щоб емоції не виносили в стрес та втрату контролю.

Цікаво на тему:Чим зайняти дитину вдома: 7 найкращих дитячих хобі

«Дорослі діти емоційно незрілих батьків» Ліндсі К. Гібсон

«Дорослі діти емоційно незрілих батьків» Ліндсі К. Гібсон

І наостанок в цій добірці корисної літератури для майбутніх мам та татусів важлива книга з психології, на цей раз не дитячої. У підготовці до батьківства варто усвідомити, що тепер дорослі – це ти. І хоч дитяча половина у свій час могла недоотримати любов та розуміння, необхідно докласти зусиль та зупинити негативний вплив на собі. Книга допоможе розібратися, як емоційна незрілість батьків вплинула на твоє життя, в чому це проявляється. Допомагає знайти назву почуттям, які тоді відчувала, розказує про варіанти реакцій та способи прослідкувати їх у своєму житті. І взяти за свій стан відповідальність.

У цій добірці корисної літератури для майбутніх батьків легко знайти цікаві ідеї для читання й тим, хто дотримується концепції чайлдфрі. Адже навички спілкування, важливі у комунікаціях батьків та дітей, корисні й в інших сферах життя. А які книги для вагітних, про новонароджених або з дитячої психології допомогли у свій час тобі? Поділись в коментарях!

Читайте також:

ХГЛ при вагітності: що це, норма та розшифровкаЯк визначити, якого кольору будуть очі у дитини7 найкращих мультфільмів Хаяо Міядзакі та Studio Ghibli

Последнее новости

Мы используем файлы cookie для улучшения нашего веб-сайта. Продолжая использовать этот сайт, вы даете согласие на использование файлов cookie. More details…